JVM Nasıl Çalışır Yazı Serisi – Java Just In Time Compiler (JIT) Nasıl Çalışır?
Java’yı çoğu programcı yorumlanan (interpreted) dil olarak bilir. Java’nın yavaş olduğu efsanesi de başlangıcını da burada bulur. Bytekod olarak derlenen Java sınıfları Java sanal makinesi (Java Virtual Machine – JVM)…
bir önceki yazınızda yazılım dünyasında taşlar yeniden yerinden oynamaya başladı demiştiniz. burada da o taşları açıklamışsınız, gayet yerinde bir tesbit, elinize sağlık hocam. ancak bizim ülkemizde maalesef bu taşları yerinde sıkı sıkı tutmak isteyen insanlar maalesef çok çok fazla. yeniliğe o kadar kapalıyız ki, ne var sa eskilerde var diyoruz ve o yolda devam ediyoruz. sanki programlama da “atalar dinini” yaşıyoruz. dünya farklı bir noktaya ilerlerken hala eski teknolojileri kullanmaktan zevk alıyoruz(!).
en ufacık bir programcık için bile kos koca framework’u kullanmanın ne gereği var. bu işi daha hızlı yapmanın yolları varken neden hep en uzun ve en masraflı yolu seçiyoruz. (eskidir, oturmuştur, kullanılan araçlar çoktur mantığı artık işlemiyor, özcan hocam’ın dediği gibi adamlar 5 dakikada artık hazır sistemi elimize veriyor).
javascript’e dil olarak bakmayan kişiler artık bunun öğrenilmesinin mecbur olduğuna zorda olsa inanmaya başladılar. ancak artık bu dilde yeterli değil diyerek, dilin zorluklarından sıkılanlar da kendini başka başka paralel evrenlere atmaya başladılar. bunlardan biriside go dili. mutlaka denk gelmişinizdir. docker gibi efsana olma yolunda ilerleyen bir sistem bu dilde yazıldı.
express framework’un mimarı nodejs’i bırakıp, bu dile geçti, artık buradan devam edeğini açıkladı.
yani biz daha neyi bekliyoruz hala anlam veremiyorum.
bence taşlar yerine oturmadan, daha doğrusu taşların altında ezilmeden, artık buralara doğru yol almamız gerekiyor.
go, nodejs, meteor, mean, bunlardan sadece birkaçı, artık “yelkenler fora” deme zamanı geldi geçiyor.
Eline emeğine sağlık Reis.
Yazı için teşekkürler. Oluşmakta olan bambaşka bir evren görmek isterseniz Haskell dünyasına bir göz atın derim. Backend + frontend olayını çok aşıyor o evren. Bu arada statik type’larla ilgili vardığınız sonuçlar tamamen Java’nın tümörleri.
Ruby dili tam size göre,sınırsız kodlama şekli ve kolaylık,aynı işi yapıyor