JVM Nasıl Çalışır Yazı Serisi – Java Just In Time Compiler (JIT) Nasıl Çalışır?
Java’yı çoğu programcı yorumlanan (interpreted) dil olarak bilir. Java’nın yavaş olduğu efsanesi de başlangıcını da burada bulur. Bytekod olarak derlenen Java sınıfları Java sanal makinesi (Java Virtual Machine – JVM)…
Peki iki dilin paralel olarak öğrenilmesinde sakıncalar var mıdır sizce? Yani Java’ya genel anlamda hakim olmadan ayni anda Python öğrenmeye çalışmak doğru bir seçim olabilir mi? Bu konu hakkında fikirleriniz nelerdir?
Iki dili paralel ögrenmeye calismak icin baska bir dilde temellerinizin cok iyi olmasi, yeni dilleri ögrenmenizi kolaylastiracaktir.
Güzel bir yazıydı hocam ellerinize sağlık. Eğitimlerinizi bekliyoruz
Önerdiğiniz dillerde niçin C++ yok ? Bakış açınızı merak ediyorum.Alt seviye ve gerektiğinde bir o kadar üst seviye olabilin bir dilde bile neredeyse daha az kod yazdığım zamanlar oluyor.Mesela java’da çoğu zaman basit bir kopyalama işleminde bile methodlara bağımlı kalabiliyor peki java çevresinde bu duruma nasıl bakıyorlar niçin hala radikal çözüm arayışında değiller mi 1.8 çıktı artık bir değişim düşünülmüyor mu ?
Java bilmek C++ ögrenmemek icin yeterli bir sebep. C++ ile C arasindaki en büyük farklilik, C++ dilinin C özellikleri yani sira nesneye yönelik programlamayi destekliyor olmasi. Bu özellik zaten en güzel haliyle Java dilinde mevcut. Bunun yani sira Apache Commons projelerinde bahsettiginiz islemleri birkac satirlik kodla cözmek icin bircok sinif var. Örnegin FileUtils sinifi ile bircok islemi bir statik metodu kosturarak, yapabiliyorsunuz.
Çok güzel bir yazı hocam elinize sağlık.
Hocam çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler. Java’nın yanında diğerlerinide öğrenmeliyim diye düşünüyorum. C#’ı görünce “acaba Özcan hocam sonunda C#’a da giriş yaptı mı?” Diye düşünmeden edemedim
Zaman bulursam C# ögrenmek istiyorum
Hocam yazılarınızla ufkumuzu genişletiyorsunuz. Ben orta derecede Delphi bilen amatör bir programcıyım. Delphi bilmem sebebiyle C# ve Java’ya az da olsa aşina olduğumu düşünüyorum. Malumunuz Delphi eskisi kadar popüler değil. Size sorum programcı sürekli dil değiştirmeli mi yoksa iyi bildiği dilde ısrar mı etmeli?
Saygılarımla
Israr etme lüksü olmadigini düsünüyorum. Piyasa ne istiyorsa, programci onu verebilmeli.
Hocam merhabalar.Sürekli bu JVM üzerinde çalışan Clojure,Groovy gibi dillerden bahsediyorsunuz.Bunlarla ilgilide en azından bunların ne olduğunu gösterecek bir makale yazma şansınız var mı acaba?
Merhaba. Bu konuda yakinda javadilleri.com adresinde blog paylasimlarim olacak.
Pingback: Hangi Programlama Dilini Öğrenmeliyim?
Ben tabiki Hocama Kattılıyorum. Fakat Türkiyede Tüm yazılımcıları genellersem %50 C# kullanıyor. Java Bilen %30
Bence Bu iki dil çok önemli. Fakat Javacıların maaşları biraz daha yüksek. Yanılıyorsam Yorumlarınıza açığım.
Ben Hergün Bir Blog Okur ve Düşünürüm.
Özcan Bey yazdıklarınıza yüzde bir milyon katilmakla birlikte Türkiyede yazdığınız gibi insanlarin azimlerini uzun süre korumalarinin çok zor olduğunu ifade etmek istiyorum. Türkiye’de sektörumuzde gerçekten çok yetenekli, öğrenme kabiliyeti yüksek, azimli, kendini yenilemek icin çok okuyan ve de çok gezen ama gezerken de umduğunu bulamayan birçok muhendis var malesef. Bu gezmeler sonucunda tek başına dünyayı degistiremeyen genç mühendis ya mühendisliği bırakır ya da boyun eyip önündeki rutin isi yapar. Yorumumda biraz daha ileri giderek sektorde bir Hindistanlasma olduğunu düşünüyorum. Soyle, sirketler oyle kodlara yöneliyorlar ki bu mühendisler sirketin iç dünyasına kapanıp bırakın başka bir dil öğrenmeyi aynı dil içerisinde şirketin kod kutuphanesi kadarıyla is yapar hale geliyorlar. mesela java dilinin çok basit bir alt kümesi ile çalışır hale geliyorlar. Bu kutuphane yaklaşımı kodlamayi kolaylastirip şirkete zaman ve butce kazandırırken uretmeyen ama kullanan mühendis yaratiyor mühendis kalitesinin düşmesine yol açıyor. En nihayetinde bu durum ülkemizin kaybıdır. Üreten tasarlayan bir sektör degiliz, kullanan ithal eden fason ureten bir durumdayiz. Hindistanlasma benzetmem bundan dolayidir umarım aciklayabilmisimdir. Saygılarımla.
Öncelikle bu Blog’u şimdi keşfettim ve içerik güzel tartışmalar güzel. “Programlama Dili” konusuna, Clojure Programlama Dilinin tasarımcısı Rich Hickey şu gönderisi ile oldukça radikal bir açıklama getiriyor ki ona tamamen katılıyorum:
http://prakhar.me/articles/a-better-developer
Rich kısaca diyor ki, programlamada ustalaşmak için programlama dillerinin önemi yoktur. Bu durumda Java,PHP, C, Ruby, Python… bir programı oluşturmak için tasarlanan araçlar oluyor, gelecekte karşılaşacağımız programlama ihtiyacını karşılama garantileri yok.
Peki Rich nasılböyle iddiada bulunabildi? Onu anlamak için Lisp ve Clojure’ı öğrenmek ve onlarla çeşitli bazı kodlar yazıp, library kodlarını kullanıp uygulamalar çalıştırmanız gerek.
c# ile uğraşan biri olarak microsoft yıllar önce mac’i nasıl taklit ettiyse şimdi javayı taklit ediyor. c# ve java kodları birbirine çok benzer hatta teknolojilerde aynıdır aradaki tek fark javacılar 5 bin tl maaş alırken c# cılar 2 bin tl maaş alır. seçim sizin.
Güzel yazı ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Bence başka programlama dilleri öğrenmektense, başka teknolojileri ve konuları öğrenmeye zaman harcamak daha mantıklı. Örneğin Big data, mobil programlama, nosql teknolojiler, cloud sistemler gibi. Yakın gelecekte bu tip konularda uzman olmuş kişiler çok aranacak. Ülkemizde de bu konularda yetişmiş insan kaynağı çok yok. Dünya’nın en çok kullanılan dili Java. Arkasında çok büyük bir topluluk var. IDE, döküman, tutorial, kitap internette binlerce var. Takıldığınız bir sorunun yanıtını anında Stackoverflow da var. Yeni ve popüler olmayan bir dilde bunların çoğunu bulamazsınız. Benim başıma geldi. Bu nedenle vaktimi programlama dili yerine başka konulara ayırıyorum. Java bana yetiyor şimdilik.